Housing Attributes Affecting House Purchase Decisions Among University Employees In Gaza Strip, Palestine - M.E Sbakhi, Bissan (2016)
Faktor-faktor yang mempengaruhi keputusan pembelian rumah kediaman satu isu yang sangat penting di serata dunia. Kajian ini akan menyelidik faktor-faktor yang mempengaruhi rakyat Palestin dalam membuat keputusan pembelian rumah di Genting Gaza. Kajian dilakukan dengan meneliti kesan ciri-ciri dalaman dan luaran perumahan terhadap keputusan pembelian rumah. Terdapat tiga ciri-ciri luaran perumahan dalam kajian ini (ciri-ciri persekitaran, ciri-ciri lokasi dan rekaan luaran serta ruang). Walaupun terdapat kajian yang dilakukan sebelum ini di serata dunia mengenai aspek-aspek yang mempengaruhi pemilik rumah dalam membuat keputusan pembelian rumah, tetapi pemahaman tentang corak pembelian rumah oleh orang-orang Palestin di Genting Gaza adalah sangat terbatas. Kaedah pengumpulan data yang telah digunakan ialah kaji selidik melalui emel. Borang kaji selidik telah diolah menggunakan item-item yang diambil daripada kajian-kajian sedia ada tetapi diubahsuai khusus untuk penduduk-penduduk Gaza. Data-data telah dianalisa menggunakan analisis faktor dan regresi logistik berdasarkan 137 borang kaji selidik yang berjaya diperolehi.