Transformasi Dan Dinamika Politik Elit Di Perlis, Kurun Ke 19 Sehingga 1970-An - Ahmad, Azwan (2016)
Penulisan tesis ini bertujuan untuk melihat transformasi dan dinamika elit Melayu dalam politik dan pentadbiran di Perlis sejak abad ke-19 sehingga tahun 1970an. Kajian ini juga bertujuan menganalisis sejauh manakah pengaruh dan penglibatan elit Melayu dalam politik dan pentadbiran serta peranan mereka dalam membangunkan kesedaran politik anti kolonial sebelum dan selepas Perang Dunia Kedua. Penyelidik telah menjalankan kajian kepustakaan dengan menganalisis sumber-sumber dari rekod John Hamer, fail SUK Perlis, fail Pejabat Kolonial British, catatan tokoh dan laporan akhbar. Analisis dilakukan oleh penyelidik untuk melihat sejauh manakah hubungan “tradisi taat setia” orang Melayu terhadap raja dan kepimpinan elit Melayu mempengaruhi kesedaran politik dan nasionalisme dalam masyarakat Melayu Perlis. Dalam menjelaskan hubungan ini, penyelidik merujuk kepada sejarah kemunculan kerajaan Perlis dan mengkaji bagaimana golongan elit Melayu memperoleh pengaruh dan kedudukan dalam pentadbiran kerajaan Perlis sehingga mereka begitu “dihormati” oleh masyarakat Melayu. Perjanjian Perlis British 1930 secara signifikan telah menyebabkan golongan elit Melayu begitu berpengaruh dalam pentadbiran kerajaan Perlis.