The Role Of Tasks, Composition, Context, And Trust As Predictors Of Nursing Team Performance In Malaysian Public Hospitals - Ahmad Zawawi, Azlyn (2016)
Kajian ini bertujuan untuk (a) mengkaji hubungan langsung antara ciri-ciri pasukan (tugas pasukan, komposisi pasukan, dan konteks pasukan) dengan prestasi pasukan; dan (b) mengkaji hubungan tidak langsung antara ciri-ciri pasukan (tugas pasukan, komposisi pasukan, dan konteks pasukan) dengan prestasi pasukan melalui kepercayaan pasukan sebagai perantara. Prestasi pasukan terbahagi kepada dua dimensi, iaitu prestasi tugas dan prestasi konteks. Prestasi tugas berkisar tentang pengetahuan teknikal pasukan dan aktiviti teknikal yang menjadi teras kepada organisasi. Sementara itu, prestasi konteks ialah aktivitiaktiviti yang melibatkan persekitaran sosial dan psikologi organisasi, seperti tingkah laku membantu, penerimaan terhadap cadangan atau kritikan, dan kerjasama ahli pasukan. Tiga peramal prestasi pasukan (tugas pasukan, komposisi pasukan, dan konteks pasukan) telah dikaji dalam kajian ini. Tugas pasukan termasuk identiti tugas, kepentingan tugas, dan kebergantungan tugas, manakala komposisi pasukan terdiri daripada ciri-ciri kepelbagaian dan kemahiran pasukan. Sementara itu, konteks pasukan terdiri daripada persepsi ahli terhadap sokongan pasukan dan gaya kepimpinan transformasi oleh ketua pasukan. Dengan kadar respons sebanyak 93%, kajian ini melibatkan 300 pasukan jururawat (1436 jururawat) daripada tujuh hospital negeri di Semenanjung Malaysia.