In Vitro Anti-Mycobacterial And Bioactive Compounds Of Pluchea Indica (L.) Less. Against Surrogate Tuberculosis Organisms - Jamaludin, Azirah Inez (2016)
Pluchea indica (L.) Less. merupakan tumbuhan ubatan Asia yang digunakan secara meluas dalam perubatan tradisional untuk merawat pelbagai penyakit termasuk gejala tuberkulosis (TB) dan oleh itu, dapat menyediakan sumber alternatif sebatian anti-TB. Penyaringan awal in vitro tiga bahagian berbeza P. indica menggunakan asai pencairanmikro tetrazolium menunjukkan bahagian n-heksana daun dan batang dan kloroform daun mempamerkan aktiviti rencatan terhadap Mycobacterium smegmatis, M. fortuitum and M. kansasii dengan kepekatan perencat minimum (MIC) berjulat antara 200 - 3200 μg/mL. Aktiviti paling tinggi ditunjukkan oleh n-heksana daun terhadap M. kansasii dengan MIC 200 μg/mL. Pemecahan berpandu bioasai bahagian n-heksana daun dilakukan untuk analisis selanjutnya menggunakan kromatografi lapisan nipis dan kromatografi turus yang menghasilkan lapan fraksi (Fraksi A - H). Fraksi tersebut mempamerkan aktiviti terhadap M. kansasii dengan MIC berjulat antara 12.5 - 800 μg/mL. Fraksi yang sangat aktif (Fraksi A, C, D, dan E) juga merencat M. tuberculosis H37Ra dengan MIC berjulat antara 50 - 100 μg/mL. Pengenalpastian fitokimia fraksi paling aktif, Fraksi C menggunakan gas kromatografi-spektrometri jisim menghasilkan 10 sebatian yang dikenal pasti, yang mana asid n-heksadekanoik, asid 9,12-oktadekadienoik (Z,Z)-, dan asid oktadekanoik adalah sebatian utama.