Effects Of Oxidized Low-Density Lipoprotein By Thymoquinone In Lipidloaded Mcf-7 Breast Cancer Cells - Abdul Hamid, Auni Fatin (2016)
Kanser payudara adalah punca utama kematian di kalangan wanita di seluruh dunia dan kajian baru-baru ini mendedahkan bahawa lipoprotein berketumpatan rendah teroksida (ox-LDL) menyumbang kepada peningkatan risiko kanser payudara. Thymoquinone (TQ) telah dikaji secara meluas dalam patogenesis kanser melalui in vivo dan in vitro, tetapi terdapat kekurangan laporan mengenai kawal atur lipid dalam sel kanser. Oleh itu, objektif kajian ini adalah untuk menjelaskan kesan ox-LDL kepada pertumbuhan sel kanser payudara serta mekanisma metabolisma lipid dan pertumbuhan sel di peringkat molekul yang dikawal atur oleh TQ. Kesan toksik TQ dianalisis melalui ujian MTS. Sel MCF-7 didedahkan kepada 10 μg/ml ox-LDL, diikuti oleh rawatan dengan 20 μM TQ untuk kajian ke atas kebergantungan kepada masa. Lokasi dan ekspresi protein sasaran dikaji melalui kaedah immunopendarfluor dan pemendapan Western. Ini diikuti oleh analisis qRT-PCR ke atas ekspresi VAMP4 dan EGLN1.