Evaluation Of The Effects Of A Multisensory Malay Language Reading Programme On The Decoding Skills Of Children With Dyslexia - Lee , Ann Sien Sut (2016)
MyBACA © ialah program membaca multisensori yang bertumpu kepada proses mendekod dan telah dibina untuk tujuan pemulihan kanak-kanak disleksia. Kajian ini bertujuan untuk menilai kesan program membaca multisensori Bahasa Malaysia ini terhadap kemahiran mendekod kanak-kanak dengan profil disleksia. Kajian ini bertumpu kepada penilaian pencapaian mendekod, kelancaran membaca, motivasi belajar, serta kekuatan dan kekurangan program membaca tersebut. Rekabentuk kajian jenis campuran digunakan untuk memperolehi data kuantitatif dan kualitatif. Kaedah kuantitatif menggunakan rekabentuk single subject research design, manakala kaedah kualitatif menggunakan rekabentuk temubual dan pemerhatian. Tiga sampel yang berumur sebelas tahun telah dipilih melalui persampelan bertujuan berdasarkan profil disleksia mereka. Mereka telah diajar secara individu selama tiga bulan. Data kuantitatif dan kualitatif dianalisis secara berasingan dan seterusnya ditriangulasi. Keputusan kajian ini menunjukkan terdapat peningkatan dalam kemahiran mendekod, kelancaran membaca serta motivasi belajar di kalangan peserta. Hasil kajian juga menunjukkan bahawa masalah perkaitan bunyi-abjad adalah ketara dalam kalangan kanak-kanak disleksia.