Kepimpinan Beretika Guru Besar, Kesejahteraan Organisasi Dan Pengupayaan Guru Di Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil - Somasundaram, Ananthan (2016)
Kajian ini bertujuan untuk mengkaji pengaruh kepimpinan beretika guru besar dan pengupayaan guru terhadap kesejahteraan organisasi di SJKT. Secara khususnya, kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti (1) tahap kepimpinan beretika guru besar, pengupayaan guru dan kesejahteraan organisasi di SJKT, (2) perbezaan kesejahteraan organisasi di SJKT berdasarkan gred dan lokasi sekolah, (3) pengaruh kepimpinan beretika guru besar terhadap kesejahteraan organisasi dan pengupayaan guru, (4) pengaruh pengupayaan guru terhadap kesejahteraan organisasi di SJKT, dan (5) pengaruh moderasi pengupayaan guru terhadap hubungan antara kepimpinan beretika guru besar dengan kesejahteraan organisasi di SJKT. Seramai 554 orang guru dari 98 buah SJKT telah terlibat sebagai responden dalam kajian ini yang dipilih secara rawak dari tiga buah negeri di Utara Semenanjung Malaysia (Pulau Pinang, Kedah Darul Aman dan Perak Darul Ridwan). Data dari responden diperoleh melalui satu set soal selidik yang terdiri daripada empat bahagian. Soal selidik kepimpinan beretika terjemahan daripada Tengku Badrul (2012) digunakan untuk mengenal pasti perlakuan kepimpinan beretika guru besar di SJKT.