Surface-Modified Zinc Oxide Nanoparticles And Their Bioactivity Towards Hela Cell Lines, Escherichia Coli And Shigella Flexneri - Sirelkhatim, Amna Hassan (2016)
Objektif utama tesis ini adalah untuk mengkaji struktur and sifat-sifat fiziko-kimia zarah nano zink oksida (ZnO-NPs) dengan hubung kaitnya terhadap aktiviti anti -kanser titisanpada sel kanser serviks manusia (HeLa). Aktiviti antibakteria ZnO-NPs terhadap E.coli and Shigella Flexneri telah diuji untuk mendapatkan kajian penuh mengenai bioaktiviti ZnO-NPs. Tiga sampel ZnO telah digunakan untuk pencirian lengkap bagi sifat-sifat struktur, morfologi (FESEM , TEM, ESI, EDS, XRD), optik (penyerapan UV-Vis dan FTIR), dan keelektrikana (ukuran IV, potensi zeta). Pengubahsuaian pada permukaan telah dilakukan melalui dua pendekatan iaitu penyaduran dengan Pluronic F127 ko-polimer yang telah menstabilkan sampel ZnO-I dan pencahayaan UVA telah menghasilkan sampel ZnO–UVA. TEM dan FESEM menunjukkan rod nano dan mikro sebagai struktur utama dalam ZnO-UVA dan ZnO -I selain daripada plat nano dan mikro dalam struktur dimensi yang berbeza. Manakala ZnO-II terdiri daripada plat nano dan mikro termasuk beberapa nanorods, tetrapod dan struktur lain. Analisis XRD menunjukkan sifat kristal kesemua sampel dan penghabluran. ESI menunjukkan pengagihan Zn dan O atom pada struktur ZnO dengan pemetaan yang menunjukkan nisbah O:Zn. Nisbah Zn yang tinggi menyebabkan kadar pennyaherapan oksigen yang lebih tinggi pada permukaan ZnO-UVA dan ZnO-I yang meningkat kekonduksian-foto (7.51nS dan 5.19nS masing-masing, manakala ZnO-II menunjukkan 1.49nS).