Analysis Of The Translation Into Arabic Of Religious Items Of The Da Vinci Code By Dan Brown - Mohammed Aldweikat, Amjad Qasem (2015)
Kajian ini memberi fokus terhadap penyelidikan berkaitan prosedur yang digunakan oleh penterjemah bagi menterjemah butiran-butiran keagamaan yang terkandung dalam novel The Da Vinci Code oleh Dan Brown. Kajian ini dijalankan berdasarkan teori ‘descriptive translation studies’ yang diperkenalkan oleh Toury yang bertujuan untuk ‘memberi gambaran dan penerangan fenomena empirik berkaitan terjemahan bagi tujuan menghasilkan teori terjemahan yang sebenar. Prosedur terjemahan yang digunakan dalam kajian ini ialah kombinasi prosedur terjemahan Newmark. Kajian ini dijalankan berdasarkan 100 butiran keagamaan yang dikumpul secara manual daripada novel The Da Vinci Code. Dapatan kajian menunjukkan bahawa penterjemah menggunakan 11 prosedur terjemahan yang berbeza untuk menterjemah butiran-butiran keagamaan dalam novel tersebut. Daripada keseluruhan 11 prosedur terjemahan ini, terdapat lima prosedur utama yang lebih kerap digunakan berbanding prosedur yang lain. Prosedur-prosedur tersebut ialah ‘terjemahan literal’, ‘terjemahan yang telah dikenal pasti’, ‘persamaan deskriptif’, ‘persamaan budaya’ dan ‘prosedur kuplets’. Prosedur-prosedur terjemahan ini diaplikasikan dengan cara yang berbeza dalam menterjemah butiran-butiran keagamaan. Analisis data yang dijalankan secara manual ini juga menunjukkan bahawa penterjemah menggunakan kombinasi kecenderungan prosedur ke arah bahasa sumber dan bahasa sasaran bagi menterjemah butiran keagamaan yang terdapat dalam novel tersebut. Keadaan ini menghasilkan terjemahan yang bukan secara sepenuhnya cenderung kepada bahasa sumber atau bukan secara sepenuhnya cenderung kepada bahasa sasaran.