Nickel Ion Extraction Using Liquid-Liquid Extraction And Supported Liquid Membrane - Behrouz, Amir Talebi (2016)
Pengekstrakan cecair-cecair dan cecair-membran bersangga boleh dianggap sebagai alternatif sesuai untuk teknik-teknik penyingkiran logam berat yang lazim. Kedua-dua teknik mempunyai kebaikan seperti pengekstrakan dan penyingkiran logam berat secara berturut dalam satu unit, penyaluran secara menaik, selektiviti yang tinggi, pemulihan yang tinggi dan penggunaan tenaga yang rendah. Kajian ini bertujuan untuk meneliti kecekapan pengekstrakan cecair-cecair dan menyokong penggunaan teknik membran cecair untuk penyingkiran ion nikel. Tiga fasa organik yang berbeza, termasuk fasa berasaskan minyak sawit, pembawa-ionik dan petroleum dikaji bagi menentukan keadaan optimum untuk pelbagai parameter dalam pengekstrakan ion nikel dan penyingkirannya. Rekabentuk komposit berpusat muka dan kaedah respon permukaan telah digunakan untuk mengoptimumkan dan menentukan kesan impak serentak parameter-parameter yang memberi kesan terhadap pengekstrakan nikel. Keputusan LLE bagi pengekstrakan ion nikel dan proses-proses penyingkirannya yang optimum digunakan dalam penyingkiran ion nikel menerusi SLM.