Study On Basal Food Trophic In Two Different Freshwater Ecosystem - Zainodin, ‘Amila Faqhira (2016)
Kajian ini menyiasat komposisi serangga akuatik, aktiviti hanyutan dan jaringan makanan mereka di kawasan terpilih di negeri Perak, utara Malaysia. Empat sungai di Bukit Merah telah dipilih untuk mengkaji hubungan komposisi serangga akuatik dengan ciri-ciri sungai. Satu ribu lapan puluh tujuh (1087) individu daripada tujuh order dan 27 famili telah dipungut daripada semua sungai kajian. Koleksi serangga akuatik yang terbanyak telah diperolehi di Sungai Ara dengan 580 individu. Selain menggunakan komposisi serangga akuatik, ciri-ciri fizikokimia air juga telah digunakan untuk memantau kesihatan sungai secara meluas. Semua sungai kajian di Bukit Merah diklasifikasikan sebagai bersih (Kelas II) berdasarkan Indeks Kualiti Air (IKA). Fizikokimia sungai iaitu, kedalaman, ammonia-nitrogen, jumlah pepejal terampai, keperluan oksigen kimia dan halaju mempengaruhi taburan dan kepelbagaian fauna akuatik. Untuk lebih memahami kepelbagaian dan kaedah penyebaran serangga akuatik, corak hanyutan dan keberkalaan diel serangga akuatik telah dikaji. Serangga akuatik yang hanyut telah dipungut pada setiap selang enam jam dalam tempoh 24 jam menggunakan pensampel drif. Tiga ribu seratus empat puluh tujuh (3147) individu yang diwakili oleh sembilan order, 49 famili dan 81 genera serangga akuatik yang hanyut telah dikumpulkan.