Positive Deviance Behaviour In Corporate Environmental Reporting Practices: The Influences Of Ceo’s And Board Of Director’s Past Environmental Related Experience - Jaaffar, Amar Hisham (2016)
Pelbagai tekanan institusi seperti kesedaran alam sekitar global terhadap kesan kelestarian alam sekitar; keperluan mandatori maklumat berkenaan CSR; bimbingan dan latihan berkenaan dengan isu kelestarian kepada pembuat keputusan tadbir urus korporat; dan garis panduan pelaporan alam sekitar sukarela telah memberi kecenderungan yang tinggi terhadap syarikat sensitif alam sekitar Malaysia untuk menerbitkan pelbagai topik maklumat dalam amalan pelaporan alam sekitar korporat. Walaupun tekanan institusi seharusnya membawa kepada isomorfisme organisasi dalam amalan pelaporan alam sekitar korporat, namun tahap dan kualiti amalan pelaporan alam sekitar adalah jauh tidak konsisten di mana terdapat beberapa syarikat yang masih tidak memaparkan maklumat pengurusan alam sekitar di dalam mekanisme pelaporan mereka (perlakuan penyimpangan negatif); beberapa syarikat memaparkan maklumat pengurusan alam sekitar dengan tujuan untuk patuh kepada tekanan institusi (perlakuan kepatuhan); dan beberapa syarikat memaparkan makluman pengurusan amalan pengurusan dengan cara proaktif di dalam mekanisme laporan mereka melebihi keperluan tekanan institusi (perlakuan penyimpangan positif). Kajian ini mengkaji takat semasa amalan pelaporan alam sekitar oleh syarikat sensitif alam sekitar Malaysia berdasarkan indeks strategik yang berdasarkan perlakuan syarikat terhadap amalan pelaporan alam sekitar korporat.