Antibacterial, Antioxidant And Platelet Boosting Properties Of Semalu And Manna Plus Extracts - M.K Parthyban, Akash Parthi Bendran (2016)
Semalu dan Manna Plus adalah produk komersial yang terkenal dengan nilai-nilai perubatannya seperti meningkatkan imuniti, antibiotik semula jadi yang sederhana potensinya, metabolisme protein dan mengimbangkan homeostasis. Para penyokong atau pengguna produk-produk ini mendakwa bahawa ia berkesan dalam meningkatkan platlet pesakit denggi. Kajian cytotoxicity, antioksidan, antibakteria dan peningkatan kadar platelet dijalankan untuk menilai sifat-sifat farmakologi ekstrak semalu dan manna plus. Kaedah HPTLC telah berjaya diwujudkan untuk menganalisis fitokimia eugenol, kurkumin, asid linoleik dan kuercetin untuk tujuan kuantifikasi dan kawalan mutu. Ekstrak terpiawai semalu dan manna plus telah digunakan untuk semua penilaian farmakologi. Keputusan sitotoksin manna plus, ekstrak metanol dan ethanol semalu menunjukkan tiada kesan toksik pada kepekatan <620 μg / mL dalam sel Chang HeLa. Merujuk kepada aktiviti antimikrob, semalu dan manna plus ekstrak etanol didapati aktif terhadap S. aureus, B. subtilis dan P. aeruginosa (MIC: 125-250 μg/mL) manakala ekstrak air menunjukkan perencatan terhadap bakteria gram positif sahaja (MIC: 250 μg / mL).