Strategic Design Language: Malaysia Cultural Icon In Brand Identity Translation - Azhari, Ahmad Zaki (2016)
Kajian ini adalah untuk mengetahui, ikon budaya yang paling dipilih dan dikenali sebagai pentafsiran penjenamaan budaya 1Malaysia. Ikon budaya di mana rakyat Malaysia yang paling kenali dan menerimanya sebagai simbol dalam kehidupan seharian mereka, kaitan diantara demografi Malaysia dengan ikon budaya yang mereka pilih dan hubungan di antara tiga peringkat reka bentuk yang berkaitan dengan budaya. Sampel kajian ini terdiri daripada Melayu, Cina dan India kerana mereka adalah majoriti kaum di Malaysia. Jumlah sampel yang akan diambil adalah sebnyak 328 iaitu 207 daripada sampel adalah berbangsa Melayu yang mewakili 50.1% daripada Malaysia, 93 sampel adalah berbangsa Cina yang merupakan 22.6% daripada sampel Malaysia dan 28 jumlah sampel adalah berbangsa India yang mewakili 6.7% daripada rakyat Malaysia dari 27 juta penduduk di Malaysia. Menggunakan ujian deskriptif Cramer'sV dan Chi-square untuk menganalisa soalan kajian. A'Famosa dan Gereja Christ iaitu ikon seni bina Melaka, dimana ikon seni bina yang paling dikenali dan dipilih oleh responden, labu sayong dari Perak, adalah ikon budaya produk yang paling dikenali dan dipilih. Manakala penyu adalah ikon alam semula jadi yang juga paling dikenali dan dipilih.