Control Charts With Estimated Process Parameters And A Proposed Coefficient Of Variation Chart - You , Huay Woon (2015)
Carta kawalan menerima perhatian besar dalam Kawalan Proses Berstatistik (SPC) sebagai alat yang paling berguna dalam pengesanan anjakan proses supaya tindakan pembetulan boleh diambil untuk mengenal pasti dan menyingkirkan sebab-sebab terumpukkan yang hadir. Objektif utama penyelidikan ini adalah untuk menangani masalah anggaran parameter proses bagi carta larian kumpulan dengan kepekaan sisi (carta SSGR) dan carta pensampelan ganda dua sintetik (carta SDS). Kebanyakan carta kawalan memerlukan andaian bahawa nilai sasaran parameter proses dalam kawalan, iaitu min dan sisihan piawai adalah diketahui untuk pengiraan had-had kawalan serta statistik carta kawalan. Malangnya, parameter proses lazimnya tidak diketahui dalam keadaan sebenar, yang mana nilainya dianggarkan daripada set data Fasa-I dalam kawalan. Dalam penyelidikan ini, prestasi carta-carta SSGR dan SDS dengan parameter proses yang dianggarkan dibandingkan dengan prestasi carta-carta yang sepadan apabila parameter proses diketahui. Control charts receive great attention in Statistical Process Control (SPC) as the most useful tool in detecting process shifts so that corrective actions can be taken to identify and eliminate the assignable causes that are present. The main objective of this research is to address the problems of estimation of process parameters for the side sensitive group runs (SSGR) chart and synthetic double sampling (SDS) chart. Most control charts require the assumption that the target values of the in-control process parameters, i.e. the mean and standard deviation are known for the computation of the control charts’ control limits and statistics. Unfortunately, process parameters are usually unknown in real situations, where they are estimated from an in-control Phase-I dataset. In this research, the performances of the SSGR and SDS charts with estimated process parameters are compared with that of their known process parameters counterparts.