A Genomic Analysis Of Paenibacillus Macerans ATCC 8244, A Gram Positive Nitrogen Fixing Bacterium - Abdul Rahman, Ahmad Yamin (2016)
Paenibacillus macerans ATCC 8244 adalah bakteria pembentuk spora jenis Gram-positif yang berkemungkinan mempunyai kebolehan metabolik yang paling luas antara ahli genus Paenibacillus. P. macerans boleh melakukan fermentasi gula heksosa, pentosa, selulosa dan hemiselulosa. Di samping itu, keupayaan untuk mengikat nitrogen mewujudkan potensi agronomi. Kajian ini mengemukakan satu pendekatan genomik menyeluruh untuk pencirian mikroorganisma ini. Analisis filogenomik menunjukkan bahawa genom terdekat yang dikenalpasti adalah P. macerans strain ZY18 dengan identiti 98 peratus. Perhimpunan draf genom menghasilkan sejumlah 7.305.296 pasangan bes (bp) yang dibentuk oleh 97 perancah. Nilai N50 bagi perancah adalah 157,355 bp. Saiz purata perancah adalah 75,312 bp dan nisbah GC purata genom draf adalah 53.14%. Ramalan dan anotasi gen yang dibuat pada peringkat perancah menghasilkan 6953 jujukan pengekodan. Ini termasuk 85 gen tRNA dan 9 gen rRNA.