Gaya Hidup Pengguna Muslim Dalam Memilih Perbankan Syariah Di Banda Aceh, Indonesia - Nizam, Ahmad (2016)
Gaya hidup merupakan bahagian daripada gelagat pengguna dalam pemasaran. Perbincangan mengenai konsep gaya hidup pengguna selalunya tertumpu pada pandangan yang diamalkan pada norma, budaya dan keyakinan masyarakat utamanya berasaskan pendekatan barat. Hal ini menjadi masalah ketika konsep gaya hidup pengguna berasaskan pendekatan barat tersebut diamalkan pada pengguna Muslim dan pengguna Muslim perbankan syariah yang tasawur dan epistemologinya sepenuhnya berasaskan Islam. Gaya hidup pengguna Muslim menurut Islam merupakan satu jalan keluar untuk mengurangkan permasalahan tersebut. Oleh itu, kajian ini berobjektifkan kepada tiga perkara. Pertama, mengenal pasti konsep gaya hidup pengguna Muslim perbankan syariah. Kedua, membentuk kriteria-kriteria gaya hidup pengguna Muslim perbankan syariah. Ketiga, menganalisis persepsi gaya hidup pengguna Muslim perbankan syariah di Banda Aceh berdasaskan kriteria-kriteria gaya hidup pengguna Muslim perbankan syariah.