Water Quality And Zooplankton Community Structure Of Tembat River, Hulu Terengganu - Saidin, Ahmad Nazri (2016)
Taburan dan komposisi spesies zooplankton dari segi ruang dan masa telah dikaji di Sungai Tembat, Hulu Terengganu. Persampelan ke atas empat stesen kajian terbahagi kepada zon hulu (Stesen 1 dan Stesen 2) dan hilir sungai (Stesen 3 dan Stesen 4) telah dijalankan setiap bulan bermula dari bulan Februari 2012 sehingga Mei 2013. Secara keseluruhannya, sebanyak 16 spesies rotifera, 2 spesies kladosera dan 3 spesies kopepoda telah dikenalpasti sepanjang kajian. Kelimpahan dan bilangan spesies yang direkodkan tertinggi direkodkan di zon hulu sungai dan didominasikan oleh kumpulan rotifer jika dibandingkan dengan kumpulan kladosera dan kopepoda. Tiada perbezaan yang bererti (p>0.05) bagi komposisi zooplankton di antara kawasan kajian tetapi terdapat perbezaan yang bererti (p<0.05) bagi komposisi zooplankton di antara musim kering dan basah. Bilangan spesies zooplankton tertinggi direkodkan di Stesen 1 dengan 20 spesies diikuti Stesen 2 (18 spesies), Stesen 4 (17 spesies) dan paling rendah di Stesen 3 (15 spesies).