Determination Of Pb(II), Cu(II) And Ni(II) In Water By Direct Measurement Using Uv/Vis Spectrophotometer - Tan , Chun Ho (2015)

(untitled)
Logam berat merupakan unsur logam dengan ketumpatan yang tinggi dan kebanyakannya bersifat toksik pada kepekatan yang rendah. Selain itu, kepekatan logam berat dalam organisma akan semakin meningkat dengan masa disebabkan oleh sifat bioakumulasi daripada logam berat dan tidak dapat diuraikan. Teknik terkini untuk menentukan logam berat dalam air adalah melalui AAS, IC, ICP-AES, ICPMS, XRF dan elektrokimia. Teknik-teknik ini dapat memberi ketepatan yang tinggi dalam pengukuran tetapi memerlukan kos penyelenggaraan yang tinggi dan prosedur penyediaan yang rumit. Dalam penyelidikan ini, analisis kuantitatif terhadap ion Pb2+, Cu2+ dan Ni2+ dalam larutan akueus telah berjaya dijalankan dengan menggunakan UV/VIS spektroskopi tanpa reagen kimia tambahan. Penyelidikan bermula dengan mengenalpasti panjang gelombang yang berkesan untuk penyerapan dan kemudiannya disahkan dengan bilangan sampel yang banyak. Daripada penyelidikan ini, panjang gelombang berkesan untuk penyerapan di dalam julat UV bagi Pb2+ dan Cu2+ adalah daripada 200 nm hingga 230 nm dan Cu2+ dan Ni2+ daripada 600 nm hingga 800 nm. Heavy metal are metallic element with relatively high density and mostly toxic at low concentration. Heavy metal does not degrade and tends to bioaccumulate in organism over time. Current technique to determine heavy metals in water mostly via AAS, IC, ICP-AES, ICP-MS, XRF and electrochemical method,these techniques provide high precision in measurement but required high maintenance cost and complicated preparation. In this research, quantitative analysis of Pb2+, Cu2+ and Ni2+ ions in aqueous solution was carried out successfully using UV/VIS spectroscopy without additional chemical reagent. The research begins with identifying the effective absorption wavelength and was later verified using large amount of samples. From this research, the effective wavelength within UV range for Pb2+ and Cu2+ is roughly from 200 nm to 230 nm and both the Cu2+ and Ni2+ have absorbance from wavelength 600 nm to 800 nm.