Organizational Support To Business Success Among Base Of Pyramid Entrepreneurs: A Case Of Grameenphone Bangladesh Limited - Rahman, Syed Abidur (2015)
Konsep yang mengabungkan perniagaan dan kemajuan sosio-ekonomi ini telah digambarkan melalui pendekatan pasaran BoP 1.0. Namun begitu, BoP 1.0 ini berdepan dengan pelbagai kritikan dan perdebatan kerana ia dikatakan mengeksploitasi mereka yang miskin memandangkan kelompok ini dianggap sebagai pengguna atau pengeluar. Di atas kekangan ini, BoP 2.0 telah diperkenalkan yang menggariskan model perniagaan keusahawanan yang menganggap kelompok ini sebagai usahawan; dan dengan itu menjamin kesejahteraan mereka. Oleh itu, objektif utama kajian ini adalah untuk mengkaji faktor-faktor yang mampu mempertingkatkan kejayaan perniagaan usahawan BoP ini; dan kemudiannya menganalisa impak kesejahteraan subjektif mereka. Kajian ini berharap dapat mengkaji peranan sokongan organisasi persendirian seperti informasi, teknikal, dan sokongan latihan yang membawa kepada kejayaan perniagaan melalui kompetensi keusahawanan.Kajian ini juga mempertimbangkan peranan moderasi sokongan pihak kerajaan dan NGO. Untuk mencapai objektif kajian, kaedah “mixed-method” telah digunapakai dengan tumpuan diberi kepada pengumpulan dan analisa data kuantitatif. The concept of integrating business and socio-economic development has been reflected in the well contentious market-based approach BoP 1.0. However, the BoP 1.0 has been suspected as a way of exploiting poor people as they are being considered as consumer or producer. In this setback, BoP 2.0, came into existence which outlines the business model of entrepreneurship creation that treats BoP people as entrepreneurs and thus ensure the wellbeing of the BoP segment. Therefore, the main objective of this research is to examine the factors that could enhance business success of the BoP entrepreneurs and subsequently analyze its impact on the subjective wellbeing of these BoP entrepreneurs. The study aimed to investigate the role of private organization support i.e. information, technical, and training support that lead to success of the businesses through the entrepreneurial competencies. It also considered the moderating role of government and NGO support. A mixed method approach was applied with a major focus on quantitative data collection and analysis, followed by qualitative approach.