Transformational Leadership And Organisational Performance Of Malaysian E&E Mncs: The Mediating Effect Of Teamwork Cohesion, Organisational Learning And Organisational Innovation - Tajasom, Adel (2016)
Kajian ini dijalankan dengan melihat kepada hubungan di antara kepimpinan transformasional, perpaduan pasukan, pembelajaran organisasi, dan inovasi organisasi ke atas prestasi organisasi syarikat multinasional (MNCs) di dalam sektor (Elektrik dan Elektronik) E&E di Malaysia. Berdasarkan teori berasaskan sumber, kajian yang dijalankan ini adalah bertujuan untuk memahami hubungan secara langsung di antara kepimpinan transformasional (pertimbangan individu, stimulasi intelektual, motivasi inspirasi, dan pengaruh ideal) dan perpaduan dalam pasukan, pembelajaran organisasi, dan inovasi organisasi serta hubungan secara langsung dengan prestasi organisasi (kewangan dan bukan kewangan). Di samping itu, kajian ini juga mengkaji kesan perpaduan di dalam pasukan, pembelajaran organisasi dan inovasi organisasi ke atas hubungan di antara kepimpinan transformasi dengan prestasi organisasi. Data bagi kajian ini telah dikumpulkan daripada 169 MNCs dalam sektor E&E di Malaysia. Syarikat-syarikat MNCs ini telah didaftarkan dan disenaraikan dengan Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA).