Analysis Of Real Activities In The Syrian Economy: 1980 - 2010 - Mohsen, Adel Shakeeb (2016)
Kajian ini cuba untuk menyiasat penentu pertumbuhan keseluruhan dan sektor di Syria dari tahun 1980 hingga 2010. Selain itu, ia juga menyiasat pembolehubah yang memberi kesan kepada pelaburan sektor awam dan swasta dan perdagangan asing di negara ini. Isu utama dalam kajian ini ialah bagaimana untuk meningkatkan pertumbuhan keseluruhan sektor, pelaburan sektor awam dan swasta, dan perdagangan asing di Syria. Model VAR, ujian punca unit ADF, ujian kointegrasi Johansen, ujian sebab-akibat Granger, fungsi tindak balas impuls (IRF), dan analisis penguraian varians (VD) digunakan dalam kajian ini. Keputusan kajian ini menunjukkan bahawa KDNK Syria mempunyai hubungan yang positif dengan pelaburan sektor awam, pelaburan sektor swasta, eksport, harga minyak, dan pertumbuhan penduduk. Pelaburan awam mempunyai kesan terbesar terhadap KDNK. Output pertanian mempunyai hubungan yang positif dengan modal, eksport makanan, perbelanjaan penggunaan akhir dan tanah suai tani, tetapi mempunyai hubungan yang negatif dengan harga minyak. Tanah suai tani mempunyai kesan terbesar terhadap output pertanian. Output industri mempunyai hubungan yang positif dengan modal, eksport perkilangan, penduduk dan output pertanian, dan hubungan yang negatif dengan harga minyak. Output pertanian mempunyai kesan terbesar terhadap output industri.