Geoelectrical Techniques For Subsurface Characterization And Contaminant Plume Images At Landfill Sites - Abdulrahman, Abdullahi (2016)
Garis panduan tafsiran untuk analisis model songsangan yang dihasilkan bagi keberintangan elektrik dan kebolehcas di dua tapak pelupusan semi-aerobik yang dinaik taraf telah dibangunkan. Model songsangan yang dihasilkan daripada program songsangan 2D (RES2DINV) telah digunakan untuk menetapkan grid-grid pengimejan keberintangan dan kebolehcas di tapak pelupusan. Kajian mengesahkan bahawa keberintangan rendah (<10 Ωm) menunjukkan kepulan air larut lesap manakala unit kebolehcas tinggi (>70 ms) mewakili deposit sisa dan lapisan tanah liat tepu. Tambahan pula, sambutan IP pada kepulan air larut lesap hiliran yang disebarkan daripada tapak pelupusan separa aerobik yang berasingan telah dinilai. Penilaian juga meneliti status bahan cemar dan mengklasifikasikan strata di bawah tapak pelupusan perbandaran sisa pepejal. Hasil kajian menunjukkan kepulan yang didominasi oleh ion memaparkan zon kebolehcas yang lemah (<20 ms) dan menyokong polarisasi ionik berbanding polarisasi elektronik sebagai sambutan IP.