Bezier-Like Functions For Constructing Craniofacial Fractures - Abdul Majeed, Abdul Majeed (2016)
Kecacatan kraniofasial atau kecederaan sekunder daripada trauma adalah satu cabaran sekunder untuk mendiagnos dan merawat, kedua-duanya bagi seorang pakar radiolo-gi dan pakar bedah yang merawat kerana kedudukan anatomi kompleks dalam tubuh manusia. Pembinaan bahagian retak kraniofasial membolehkan penyelidik yang ber-minat mencadangkan suatu model defek atau kecacatan dan memudahkan doktor yang merawat untuk menyediakan protokol pengurusan yang sebaik mungkin kepada pesa-kit. Dalam kepustakaan, teknik yang berbeza seperti menggunakan pencerminan, mo-del rujukan dan teknologi Reka Bentuk Berbantukan Komputer (CAD) / Reka Bentuk Berbantukan Pembuatan (CAM) digunakan untuk pembinaan keretakan kraniofasial. Tesis ini mencadangkan pembinaan bahagian yang hilang pada keretakan kraniofasial dengan menggunakan lengkung nisbah bak-Bezier dengan keselanjaran yang berbe-za seperti C1, C2, GC1 dan GC2.