A Study Of Social Factors Affecting English Language Reading Habits Of Jordanian English As A Foreign Language (Efl) Students In Selected Schools In Al-Mafraq Governorate - Al Harafsheh, Aabdalla Nahar Fankheer (2016)
Penyelidikan ini dijalankan untuk mengkaji pengaruh faktor sosial terhadap tabiat pembacaan bahasa Inggeris dalam kalangan pelajar Jordan yang mengikuti kursus bahasa Inggeris sebagai bahasa Asing (English as a Forring Language, EFL) di sekolah menengah di daerah Al-Mafraq. Kesan pengantara daripada atitud pembacaan bahasa Inggeris terhadap perkaitan di antara faktor sosial dan tabiat pembacaan dikaji. Kajian ini mempostulat sebuah model teori untuk menentukan sejauh mana pengaruh faktor diri, rumah, sekolah dan media sosial terhadap tabiat pembacaan bahasa Inggeris. Sampel populasi mencakupi 275 orang pelajar daripada beberapa buah sekolah di daerah Al-Mafraq. Bagi menjawab persoalan penyelidikan, kaedah pengumpulan data bercampur diaplikasi dalam dua fasa. Dalam fasa pertama, daripada 275 set soal selidik yang diedarkan dalam kalangan pelajar EFL Jordan, 268 set soal selidik diterima dan boleh digunakan. Dalam fasa kedua pula, sepuluh temu bual separa struktur dijalankan bagi mengesahkan keputusan kuantitatif. Data dianalisis menggunakan analisis ANOVA satu hala, analisis kekerapan dan CB-SEM (Co-Variance Based Structural Equation Modeling) dalam perisian AMOS 21.0.