Interaction Between Murine Cardiac Stem Cells And Bone Marrow-Derived Mesenchymal Stem Cells For Cardiomyocyte Differentiation In Vitro - Leong, Yin Yee (2016)
Latar Belakang: Sel-sel tunjang mesenkima (MSCs) terbukti dalam membantu proses pembaikan jantung melalui pengaktifan sel-sel jantung (CSCs) berikutan infaksi, tetapi pengeksploitasian secara in vitro melibatkan sinergi antara dua sel sebelum pemindahan sel masih kurang diketahui. Objektif: Kajian ini bertujuan untuk mengkaji kesan sinergi MSCs kepada diferensiasi sel kardiomiosit. Kaedah: CSCs yang mengekspres c-kit dan MSCs tulang diperoleh daripada mencit C57BL/6N (n=9). Diferensiasi CSCs diuji selepas diasingkan daripada MSCs berikutan ko-kultur dengan menggunakan zarah oksida besi bersaiz micron, dan dibandingkan dengan CSCs yang dirawat dengan medium terkondisi MSCs atau tanpa sebarang rawatan. Diferensiasi kardiomiosit dikesan menggunakan penwarnaan imunofluorescein dan diukur menggunakan tindakbalas polimerase berantai secara quantitatif. Semua data dianalis dengan ANOVA sehala.