Application Of Banana Stem And Rice Straw Derived Bio-Flocculants For Textile Wastewater Treatment - Ishak, Siti Aisyah (2016)
Kajian ini melibatkan tiga peringkat yang berbeza iaitu pembuku-bio yang diekstrak daripada batang pisang dan jerami padi, rawatan efluen terawat air sisa tekstil menggunakan menggunakan ekstrak pembuku-bio dan ujian toksik keatas enapcemar yang terhasil selepas proses pengentalan dan pemberbukuan. Pembuku-bio yang diekstrak daripada batang pisang menggunakan proses ekstrak asid panas didapati lebih tinggi hasilnya iaitu 32.8% sementara hanya 16.2% daripada jerami padi yang berjaya dikumpul daripada berat asal masing-masing (10g). Seterusnya, pembuku-bio dianalisa menggunakan spektoskopi FTIR untuk mengenal pasti kehadiran kumpulan berfungsi yang membantu dalam proses pemberbukuan. Kumpulan hidroksil dan karboksil telah dikenalpasti hadir di dalam analisis FTIR. Efluen terawat air sisa tekstil di analisa bagi pengurangan warna dan keperluan oksigen kimia (COD) menggunakan ujian kelalang oleh pengental (FeCl3) dan pemberbukuan ( P dan PAM).