Growth Profile And Lipid Composition Of Locally Isolated Benthic Diatom Amphora Subacutiuscula (Schoeman, 1972) Under Different Cultivation Conditions - Ng, Bee Wah (2016)
Diatom bentik adalah pengeluar EPA semulajadi, namun demikian jumlah EPA yang dihasilkan adalah rendah dalam persekitaran semula jadi, terutamanya penderitaan daripada pembatasan resapan cahaya. Kekurangan ini telah mendorong penyelidikan untuk memperbaiki kandungan EPA dalam biojisim yang dikultur serta mod pengkulturan heterotrofik mempersembahkan suatu peluang yang baru. Sebahagian daripada ini, komposisi kimia kasar dan komposisi asid lemak pada strain pemencilan tempatan telah ditentukan sebagai sebahagian daripada kajian ini untuk mencari satu spesies untuk digunakan sebagai makanan dalam akuakultur tropika terutamanya diet yang kuat mempengaruhi ke atas kemandirian dan komposisi biokimia kasar Artemia sp. yang sedang membesar. Walau bagaimanapun, tiada kajian setakat ini yang telah dijalankan untuk mengkaji hubungan antara pindahan PUFA bentik diatom dari mod yang berbeza penanaman ke atas Artemia sp.. Dalam kajian ini, diatom bentik pemencilan tempatan ini telah dikenal pasti sebagai Amphora subacutiuscula berdasarkan filigeni dan dinding sel silika klasifikasi.