Sutera Bidadari, Sebuah Novel Triler Dan Media Baru - Mohamad Noor, Nur Izwani; Mohamed Ali, Halimah (2015)
Kajian ini menumpukan kepada peranan media dalam penghasilan Sutera Bidadari (2011) karya Ramlee Awang Murshid. Teori media baru yang mengandungi beberapa elemen penting seperti interaktif, pantas, simulasi dan komuniti maya digunakan untuk melihat peranan dan sumbangan media baru dalam penghasilan novel Ramlee ini. Teori proses kreatif juga akan digunakan di dalam kajian bagi menumpukan bagaimana pengarang berkarya menggunakan media baru. Analisis ini akan mendedahkan pengaruh media baru ke atas novel yang dihasilkan oleh pengarang triler ini. Bagi mengesan pengaruh media baru, komen-komen di dalam media baru terhadap teks juga dianalisis dalam kajian ini. Komen-komen daripada peminat diambil daripada lamanlaman blog yang berkaitan dengan karya. Seterusnya, teori media baru juga digunakan dalam mengenal pasti campur tangan media baru dalam pembinaan watak-watak dan struktur dalaman daripada teks ini