Surface Reflectance And Discriminant Analysis For Mapping Of Mangrove Species In Kuala Sepetang Mangrove Forest Reserve, Perak - Beh, Boon Chun (2016)
Pengenalpastian spesies bakau menggunakan pendekatan tradisional telah biasa dibangunkan dan dikaji. Disebabkan kos yang tinggi dalam kerja lapangan dan kesulitan dalam menilai kawasan dataran lumpur di ekosistem bakau menggunakan cara konvensional, maka teknik penderiaan jauh digunakan secara meluas untuk mengkaji spesies bakau sama ada di peringkat skala atau daun. Dalam kajian ini, dua kaedah penderiaan jauh telah dijalankan untuk mengenal pasti dan membezakan spesies bakau di Hutan Simpan Kuala Sepetang, Perak, Malaysia. Kaedah pertama membangunkan satu algoritma berdasarkan permukaan pantulan spesies untuk memetakan spesis bakau mengunakan data resolusi tinggi pesawat udara tanpa pemandu (UAV). Imej-imej pesawat udara diperolehi menerusi saluran tiga jalur (biru, hijau dan inframerah dekat) dari indeks perbezaan normal tumbuhan (NDVI) kamera yang dipasang pada UAV. Pantulan atas atmosfera dijana dari imej mozek pesawat udara yang merangkumi keseluruhan tapak kajian dengan keluasan tanah sebanyak 50.12 ha. Taburan bagi lima spesies bakau telah berjaya dipetakan menggunakan nilai pantulan yang dijana.