Contributing Factors And Impacts On The Implementation Of Waterfront Projects In Malaysia - Woo , Suk Wah (2016)
Kebelakangan ini, projek persisiran air kian diterima konsepnya di dalam industri pembinaan Malaysia. Dengan mensintesiskan penyelidikan sedia ada terhadap projek persisiran air, didapati bahawa isu-isu berkaitan modenisasi dan pemulihan telah dikaji secara mendalam. Walau bagaimanapun, masih terdapat kajian yang tidak menyeluruh berkaitan faktor-faktor penyumbang dan kesan-kesannya. Kajian ini adalah penting kerana ia akan mempengaruhi prestasi dan pembangunan projek persisiran air di Malaysia. Kajian ini bermatlamatkan untuk mengenalpasti faktor-faktor yang menyumbang kepada perlaksanaan projek persisiran air di Malaysia. Kajian ini juga bertujuan untuk mengenalpasti kesan-kesan daripada perlaksanaan projek persisiran air di Malaysia. Di samping itu, kajian juga berobjektifkan untuk mengenalpasti hubungan di antara faktor-faktor penyumbang dan kesan-kesan daripada perlakasanaan projek persisiran air di Malaysia. Kajian ini menggunakan pendekatan mod campuran. Di dalam pendekatan kaedah kuantitatif, kertas soal selidik telah diedarkan kepada kontraktor-kontraktor yang berpendaftaran G7 di negeri Pulau Pinang, Johor, Selangor and Kuala Lumpur (Wilayah Persekutuan). Jumlah soal selidik dari semua negeri adalah berdasarkan populasi kontraktor atau pemaju G7 yang berdaftar dengan Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB) pada bulan Januari 2015 di mana Pulau Pinang, Johor, Kuala Lumpur dan Selangor mempunyai jumlah pendaftaran 308, 363, 1259 dan 1168, masing-masing.