An Analysis Of Technical Writing Needs Of Students In Colleges Of Technology In Oman - Hilal Al Ghafri, Sultan Hamed (2015)
Matlamat keseluruhan kajian ini adalah untuk menganalisis keperluan penulisan para pelajar Kolej Teknolgi (CT) di Oman. Dalam persepsi yang lebih luas, kajian ini berusaha mengetahui sejauh manakah bahan kursus Penulisan Teknikal (TW) memenuhi ciri-ciri kursus TW dan keperluan penulisan pelajar. Selain itu, ia juga menilai keperluan penulisan pelajar CT di Oman dan mengkaji jurang di antara amalan semasa dan amalan terbaik. Lima kumpulan peserta yang terdiri daripada pelajar penulisan teknikal, guru, jabatan teknikal, pensyarah, dan graduan serta pekerja CT dihubungi bagi tujuan pengumpulan data. Keperluan penulisan pelajar dianalisis berdasarkan dapatansoal selidik, temu bual dan analisis genre. Data dianalisis secara kuantitatif dan kualitatif. Triangulasi sumber maklumat dan instrumen membantu dalam memperoleh gambaran yang lebih ketara tentang keperluan penulisan sebenar dalam kalangan pelajar. Kajian menunjukkan tahap ketidaksepadan di antara kandungan kursus TW, penyampaian dan penilaian dan keperluan penulisan sebenar pelajar dan teori TW. The overall aim of this study is to analyze the writing needs of students in the Colleges of Technology (CTs) in Oman. Within this broad perception, the study endeavored finding out to what extent the Technical Writing (TW) course materials meet the TW course features and the students writing needs. It also assessed the students‟ writing needs in the CTs in Oman to investigate the gap between the current practice and the best practice. Five groups of participants were approached for the purpose of data collection; students, technical writing teachers, technical departments‟ lecturers, CTs graduates and employers. The students writing needs were analyzed by means of questionnaires, interviews and genre analysis. Data was analyzed quantitatively and qualitatively. The triangulation of sources of information and instruments helped in obtaining a more tangible picture of the students‟ actual writing needs. The study revealed a level of mismatch between the TW course content, delivery and assessment and the students‟ actual writing needs and the TW theory.