Transformasi Konflik Dan Pembentukan Perdamaian Positif Berterusan Di Aceh - Zainal, Suadi (2015)

(untitled)
Kajian ini dilakukan untuk menganalisis usaha-usaha yang dilakukan oleh Kerajaan Aceh bagi mewujudkan perdamaian positif berterusan di Aceh, khususnya usaha-usaha yang menyumbang kepada transformasi struktur dan budaya. Kedua-dua faktor ini boleh memberi kesan kepada perubahan sistem politik, ekonomi dan sosial bagi menjamin keperluan masyarakat Aceh dapat dipenuhi secara baik dan adil. Persoalan utama yang ditimbulkan oleh kajian ini adalah samada usaha-usaha yang dilakukan oleh Kerajaan Aceh telah dapat menyumbang kepada proses transformasi ini dan seterusnya kepada pembentukan perdamaian positif yang berterusan di Aceh. Penyelidikan ini menggunakan kaedah kualitatif. Data primer diperoleh melalui pemerhatian dan temu bual dengan pihak-pihak yang relevan dalam proses transformasi ini. Manakala data sekunder pula diperoleh menerusi buku-buku, hasil kajian, maklumat media, dan dokumen-dokumen yang berhubung-kait. Data dianalisis dengan menggunakan pendekatan induktif dengan model interaktif. Kajian ini mendapati bahawa telah berlaku transformasi keadaan di Aceh selepas perjanjian damai ditandatangani di Helsinki, Finland pada 15 Ogos, 2005. This study aims to analyze the efforts of the Government of Aceh to build sustainable positive peace in Aceh, especially the efforts that have contributed to structural and cultural transformation. Both these factors can have an impact on the political, economic and social systems in Aceh to ensure that the needs of the Aceh people are fulfilled in a satisfactory and fair manner. The main question raised by this study is whether the efforts made by the Government of Aceh have contributed to this transformation process and eventually to the attainment of sustainable positive peace in Aceh. This research uses the qualitative method. Primary data was collected through observation and interviews with relevant parties in this transformation process. Secondary data was obtained through books, research reports, media information, and documents related to this research. The data was analyzed using an inductive approach with an interactive model. This study found that the situation in Aceh has been transformed with the peace agreement signed in Helsinki, Finland on August 15, 2005.