The Effects Of Reciprocal Teaching Strategy On Reading Comprehension, Motivation And Metacognition Among Iranian Efl University Learners - Ahmadi, Mohammad Reza (2016)
Tujuan kajian ini adalah untuk mengenal pasti kesan strategi pengajaran resiprokal ke atas kefahaman membaca, motivasi membaca dan strategi meta-kognitif membaca dalam kalangan pelajar EFL universiti di Iran. Penyelidik menggunakan kaedah kuantitatif dan kualitatif untuk mengkaji kesan strategi pengajaran resiprokal tersebut. Sampel kajian seramai 60 orang daripada dua buah universiti di Iran dipilih dan diagihkan secara bertujuan bagi dua kumpulan eksperimen dan kawalan. Kumpulan eksperimen menggunakan pengajaran resiprokal manakala kumpulan kawalan pula menggunakan kaedah pengajaran konvensional. Bahagian bacaan daripada buku berjudul Reading through Interaction Book, ujian kefahaman membaca, soal selidik motivasi membaca, soal selidik meta-kognitif membaca dan sesi temu bual digunakan untuk mengutip data. Kaedah kuantitatif secara tinjauan ini mengandungi ujian kefahaman membaca, soalan selidik bagi motivasi membaca, soalan strategi meta-kognitif membaca.