Reduction Of Escherichia Coli In Ablution, Lake And River Water Using Porcelanite - Salih, Suhair Shatti (2016)
Kajian ini bertujuan untuk menyiasat penggunaan porselanit dan klorin (natrium hipoklorit) untuk pengurangan E.coli dalam sampel air yang diperolehi dari Sungai Pinang, Tasik Harapan, dan air wuduk dari Masjid Khalid, Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang. Kesan pH, dos porselanit, saiz butiran dan suhu telah dinilai. Eksperimen ini telah dijalankan ke atas pelbagai jenis dos (40, 50, 60, 70, 80, dan 90 mg/ L), saiz butiran porselanit (0.09, 0.1, 0.2, 0.3, 0.4, dan 0.5 mm), pH (5, 6, 7, 8, dan 9) dan suhu (10, 20, 30, dan 40℃). Proses makmal yang terlibat ialah pengenceran sampel (1:10 dan 1:100) dan inokulasi pada agar MacConkey dan pada petri agar Eosin Metilena Biru. Selepas pengeraman, koloni-koloni telah dihitung menggunakan pengira koloni. Keputusan yang diperolehi daripada 108-larian (dengan tiga replikasi) reka bentuk faktorial telah dianalisis. Analisis varians (ANOVA) mendedahkan bahawa model disebut melengkapi secukupnya data ujikaji bagi semua tindak balas.