Synthesis, Optical, Electrical And Catalytic Properties Of Titanium-Based Oxides Materials And Their Sodium-Doped Derivatives - Chew, Ker Yin (2016)
Barium titanat (BaTiO3) dan barium nikel titanat (Ba2NiTi5O13) telah disintesis melalui kaedah sol-gel. Mekanisma pembentukan BaTiO3 dan Ba2NiTi5O13 telah dicadangkan. Kesan pengedopan natrium (Na) pada komposisi struktur dan morfologi permukaan bagi 3 oksida berasas titanium iaitu titanium dioksida (TiO2), BaTiO3 and Ba2NiTi5O13 telah dikaji. Struktur-struktur fasa TiO2, BaTiO3 dan Ba2NiTi5O13 iaitu anatase, kubik dan monoklinik, masing-masing dikekalkan selepas pengedopan Na. Ini menunjukkan bahawa penggantian atom Na pada atom Ti adalah satu fenomena permukaan. Transformasi morfologi zarah-zarah pengedop-Na BaTiO3 telah diperhatikan. Penunjuk Hammett menunjukkan bahawa pengedop-Na Ba2NiTi5O13 mempunyai kebesan yang tertinggi. Daripada hasil analisa BET, pengedop-Na Ba2NiTi5O13 menunjukkan luas permukaan spesifik yang tertinggi berbanding dengan pengedop-Na BaTiO3 dan pengedop-Na TiO2. Aplikasi oksida berasas titanium tersebut sebagai pengisi dalam polivinil alkohol (PVA) telah dikaji.