Kesan Penggunaan Pangkalan Data Gis Atas Talian Secara Induktif Bersama Perancahan Rakan Sebaya Terhadap Taakulan Saintifik, Motivasi Dan Penglibatan Pelajar Dalam Geografi Tingkatan Empat - Hamid, Hamizul (2015)
Tujuan kajian ini ialah mengkaji kesan-kesan penggunaan pelbagai pangkalan data GIS atas talian secara induktif bersama perancahan rakan sebaya terhadap kemahiran-kemahiran taakulan Empirical-Inductive (EI) dan Hypothetico-Deductive (HD), motivasi, dan penglibatan pembelajaran konstruktivis pelajar dalam kalangan pelajar Tingkatan Empat dalam subjek Geografi. Kajian ini menggunakan rekabentuk faktorial kuasi-eksperimen 2 x 2 dengan ujian pasca. Faktor pertama ialah kaedah pengajaran iaitu penggunaan pelbagai pangkalan data GIS atas talian secara induktif dengan Kaedah Perancahan Rakan Sebaya (KPRS) dan Kaedah Individu (KI), manakala faktor kedua ialah pembolehubah moderator iaitu jantina. Pembolehubah bersandar kajian ini ialah pemikiran saintifik dalam konteks geografi dalam bentuk kemahiran-kemahiran taakulan Empirical-Inductive (EI) dan Hypothetico-Deductive (HD) yang diukur menggunakan Ujian Taakulan Saintifik Geografi (UTSG) yang dibina oleh penyelidik, motivasi menggunakan kaedah pengajaran yang diukur menggunakan Instructional Materials Motivation Survey (Keller, 1986), dan penglibatan pelajar yang diukur menggunakan Constructivist Learning Environment Survey (CLES).