Representasi Peranan Gender Dalam Iklan: Sebuah Tinjauan Ke Atas Sorotan Literatur - Abdul Kuthoos, Haja Mydin; Endut, Noraida; Azmawati, Azman Azwan (2015)
ndustri periklanan merupakan sebuah industri yang membangun secara pesat di seluruh dunia melalui bidang pemasaran. Iklan disampaikan kepada khalayaknya menggunakan pelbagai medium seperti televisyen, radio, laman sesawang, papan iklan, akhbar, majalah dan lain-lain lagi. Iklan tersebut bertujuan memujuk khalayak sasaran untuk bertindak ke atas tujuan iklan tersebut. Setiap iklan tersebut memaparkan imej wanita dan lelaki sebagai model yang memainkan peranan yang dikhususkan untuk mempromosikan produk atau perkhidmatan yang diiklankan. Peranan yang dimainkan oleh model dalam iklan tersebut akan mempengaruhi persepsi ke atas peranan gender dalam sesebuah masyarakat. Oleh itu, adalah penting untuk melihat bagaimanakah peranan gender direpresentasikan dalam sesebuah iklan. Maka penulisan ini akan menggunakan analisis sistematik bagi melakukan tinjauan ke atas kajian-kajian lepas dan terbaru terhadap iklan untuk melihat konteks perhubungan sosial yang mempunyai elemen gender.