Examining The Relationship Between Innovation Orientation And Its Enablers Among Undergraduate Students In Malaysian Higher Education Institutions - Nordin, Norfarah (2015)
Kajian ini bertujuan untuk menguji hubungan antara orientasi inovasi dan faktor-faktor penyumbangnya dalam kalangan pelajar sarjana muda di institusi pengajian tinggi di Malaysia. Hipotesis bagi perhubungan ini berdasarkan Teori Komponen Kreativiti dan Inovasi. Penyumbang kepada orientasi inovasi ialah kreativiti, motivasi inovasi, orientasi keusahawanan, dan efikasi-kendiri keusahawanan. Model ini diuji menggunakan teknik Pemodelan Persamaan Struktural. Kajian ini turut menguji kesan jantina sebagai moderator terhadap model struktural untuk mengesahkan Teori Kemalaran Jantina. Teknik Perbandingan Pelbagai Kumpulan telah digunakan. Kajian ini juga menguji kesan efikasi-kendiri keusahawanan sebagai mediator terhadap kreativiti, orientasi keusahawanan dan motivasi inovasi dalam membentuk orientasi inovasi. Pendekatan Causal-Steps dan Bootstrapping telah digunakan untuk menguji kesan tidak langsung mediator ini. Keseluruhan kajian ini menggunakan reka bentuk kajian bukan-eksperimen dan melibatkan seramai 2,507 mahasiswa. This research aimed to examine the relationships between innovation orientation and its enablers among undergraduates in Malaysian higher education institutions. The hypothesized relationship is based on the Theory of Componential Creativity and Innovation. The innovation orientation enablers are creativity, innovation motivation, entrepreneurial orientation, and entrepreneurial self-efficacy. The model was examined using Structural Equation Modeling technique. The research also examined the moderating effects of gender on the structural model to confirm the Gender Constant Theory. A Multiple Group Model Comparison Technique was adopted. The research also examined the effect of entrepreneurial self-efficacy in mediating creativity, entrepreneurial orientation and innovation motivation in developing innovation orientation. The Causal-Steps and Bootstrapping approach were adopted to test the significance of the indirect effects. A non-experimental research design was employed in the research and 2,507 undergraduates were sampled.