Understanding The Reading Responses And Creative Processes Through Digital Storytelling Among Readers With Different Reading Achievements In A University - Aboo Bakar, Rofiza (2015)

(untitled)
Dewasa ini, pasaran global memerlukan tenaga kerja profesional yang mahir berbahasa Inggeris dan kreatif. Walau bagaimanapun, didapati bahawa pelajarpelajar jurusan kejuruteraan di sebuah universiti di mana kajian ini dilakukan mempunyai pencapaian terendah di dalam Bahasa Inggeris. Keputusan ini memberi petunjuk bahawa kebanyakan daripada mereka mungkin tidak menggunakan elemenelemen kognitif, metakognitif dan afektif dengan baik di dalam pembacaan. Firmafirma perusahaan turut memberi maklumbalas bahawa graduan-graduan kelulusan kejuruteraan kurang kreatif. Justeru, pelajar-pelajar kejuruteraan harus didedahkan kepada suatu mekanisme yang membolehkan mereka meningkatkan kefahaman pembacaan serta kreativiti seperti digital storytelling yang telah terbukti keberkesanannya di dalam meningkatkan mutu kefahaman serta kreativiti para pelajar sepertimana yang dicadangkan oleh pengkaji-pengkaji sebelum ini. The 21st century global market demands highly skilled workforce who are articulate in English and creative. However, in a university where this study was administered, the participating engineering students were found to be the least proficient students in English. Their poor results may give an indication that the majority of them may have not employed the cognitive, metacognitive and affective elements in reading well. Malaysian employers have also complained that engineering graduates lack creativity skills. Therefore, engineering students need to be exposed to a learning means that can help foster both their reading comprehension and creativity. As such, a rational action would be requesting them to develop digital storytelling since literature has claimed it to be influential in enhancing students’ reading comprehension and creativity.