Production Of Natural Pigment With Antimicrobial Activity From A Marine Bacterium, Pseudoalteromonas Rubra BF1A IBRl - Mohd Sulaiman, Azlinah (2016)
Pigmen semula jadi adalah alternatif kepada pewarna sintetik yang sering digunakan dalam industri tekstil, kosmetik, makanan, farmaseutikal dan juga industri akuakultur. Bakteria marin adalah salah satu sumber biologi yang produktif dalam menghasilkan pigmen semula jadi. Selain berfungsi untuk mewarna, pigmen semula jadi juga telah dilaporkan mempunyai fungsi antimikrob. Kajian untuk penemuan sebatian antimikrob masih berterusan dan dengan itu, kajian mengenai sebatian antimikrob berwarna turut dapat membantu mengembangkan lagi penyelidikan antimikrob tersebut di mana sebatian antimikrob yang berwarna dapat memberikan lebih manfaat kepada pelbagai industri. Hal ini dapat berlaku kerana sebatian tersebut bukan sahaja berfungsi untuk mewarna malah turut dapat menjadi bahan pengawet pada masa yang sama bagi sesuatu produk. Justeru itu, kajian ini dijalankan untuk menghasilkan pigmen semula jadi daripada bakteria marin yang dikulturkan di dalam sistem kelalang dan juga mengkaji aktiviti antibakteria yang dipamerkan oleh pigmen tersebut. Dalam kajian ini, sebanyak 30 bakteria berpigmen telah dipencilkan daripada sampel marin, termasuk 8 daripada makroalga, 8 daripada batu karang, 6 daripada sumber haiwan laut, 6 daripada pasir laut, 1 daripada air laut dan 1 daripada sangkar ikan.