Syntheses, Characterisation And Mesophase Investigation Of A New Class Of Hydrazine-Based Liquid Crystal Dimers - Abd Rani, Umairah (2016)
Empat siri baru hablur cecair dimer tak simetri yang berdasarkan dibenzilidinahidrazina, N-{4[10-(16-desiloksifenilimino) metil)fenoksi] alkiloksiben zilidina}-N'-(4'-desiloksibenzilidina)hidrazina (SB-(CH2)n-HZ), N-{4[10-(16-desilok sifenildiazenil)fenoksi]alkiloksibenzilidina}-N'-(4'-desiloksibenzilidina) hidrazine (A Z-(CH2)n-HZ), N-[4-{12-[18-((S)-(-)-23-metilbutiloksi)karbonilfenil]fenoksi}alkilok sibenzilidina]-N'-(4'-desiloksibenzilidina)hidrazina (BP-(CH2)n-HZ) dan N-(4-alkil oksibenzilidina)-N'-[4'-(kolesteriloksikarbonil)alkiloksibenzilidina]hidrazina (Chol- (CH2)m-HZ-(CH2)n) telah disintesis dan dicirikan. Kesemua dimer ini mengandungi dibenzilidinahidrazina sebagai salah satu kumpulan mesogenik dan berbeza antara satu sama lain dari segi cabang sisi dan panjang spaser. Struktur molekul bagi dimer tersebut telah dijelaskan oleh analisis CHN, spektroskopi FT-IR, 1D dan 2D-NMR. Ciri hablur cecair dimer ini telah dikaji dengan menggunakan POM, DSC dan XRD.