Adsorption Of Reactive Dyes By Hexadecylamine And 3-Aminopropyl Triethoxysilane Modified Chitosan Beads - Nasrollah Vakili, Mohammadtaghi Vakili (2016)
Industri tekstil telah mengalami pertumbuhan pesat dalam tahun-tahun kebelakangan ini. Dalam industri ini, pelbagai jenis pewarna telah digunakan untuk tujuan mewarna. Akibatnya, air sisa industri ini mengandungi sejumlah besar warna dan sebatian toksik yang akan memudaratkan alam sekitar jika tidak dirawat. Oleh itu, kumbahan tekstil mempunyai keperluan untuk dirawat dengan kaedah yang cekap sebelum dilepaskan ke saliran air. Di antara semua kaedah rawatan, proses penjerapan didapati sebagai kaedah yang berkesan. Kitosan (CS) merupakan salah satu polimer tabii jadi yang boleh didapati secara meluas. CS telah terbukti sebagai penjerap warna yang berkesan kerana sifat-sifatnya seperti mudah untuk biodegradasi, ciri kationik dan harga yang rendah. Walau bagaimanapun, CS mentah mempunyai ciri-ciri yang mengehadkan prestasi penjerapan seperti kawasan permukaan dan kapasiti penjerapan yang rendah. Oleh itu, CS perlu diubah suai sebelum digunakan sebagai penjerap. Dalam kajian ini, CS telah diubah suai dari segi fizikal dan kimia dan kemudian telah digunakan sebagai penjerap pewarna reaktif (reaktif biru 4 (RB4) dan reaktif hitam 5 (RB5)) dan untuk air sisa tekstil sebenar.