Cultural Landscape And Urban Identity: A Case Study Of Yazd City, Iran - Behnoosh , Shamsollahi (2016)
Mercu tanda tempatan kini semakin berkurangan disebabkan penularan budaya barat dalam landskap budaya bandar terutamanya dalam masyarakat bandar yang sedang membangun. Proses ini mendorong kepada pembentukan landskap bandar yang homogen dan yang tidak boleh dibezakan. Jika situasi ini berkekalan, ia boleh mendorong kepada pembentukan bandar yang agak ganjil/asing dan tidak bermakna pada masa depan, yang tidak mampu menjelaskan kepada penghuni mereka tentang sejarah asal dan identiti budaya. Justeru, kajian ini menegaskan tentang pentingnya pemuliharaan dan pengekalan mercu tanda tempatan dalam landskap budaya sesebuah bandar, terutamanya bandar bersejarah, sebagai modal budaya daripada setiap bangsa, dan faktor dan sifat yang menjadikan bandar-bandar tersebut berbeza di antara satu sama lain. Kajian ini diolah berdasarkan strategi kajian kes sebagai suatu strategi kualitatif dalam sains sosial. Data yang terkumpul adalah berdasarkan temu bual, pemerhatian dan kajian dokumen. Dalam kajian ini, seramai 35 orang responden (18 lelaki dan 17 perempuan) terlibat dalam temubual. Responden dipilih berdasarkan pensampelan bertujuan dan mengikut kepada soalan penyelidikan.