Evaluation Of Anti-Hypertensive And Vasorelaxant Effects Of Phaleria Macrocarpa Extracts - Altaf, Rabia (2015)

(untitled)
Kajian ini menyiasat kesan anti-hipertensi ekstrak Phaleria macrocarpa pada tikus hipertensi spontan (SHR), tikus Wistar Kyoto (WKY) dan kesan ekstrak terhadap vasorelaksasi di dalam cincin aortik terasing dari pada tikus Sprague Dawley menggunakan pendekatan bioaktiviti. Buah kering telah diekstrak secara berperingkat dengan pelarut-pelarut yang berkepolaran berbeza. Kesan antihipertensi terhadap beberapa peringkat dos ekstrak telah dinilai dengan menggunakan kaedah tekanan darah sistolik bukan invasif. Ekstrak eter petroleum (PE) dan ekstrak air (WE) menurunkan tekanan darah pada hari ke-14 (15.9 dan 27.7% masing-masing, p<0.05), menunjukan kedua-dua ekstrak mempunyai kesan aktiviti anti-hipertensi. WE menurunkan kedua-dua tekanan arteri purata (MAP) dan kadar denyutan jantung (HR) pada tikus WKY sebanyak 16.3 dan 4.3% masing-masing (p<0.05). WE menghalang peningkatan aruhan-norepinefrina (NE) terhadap MAP dan HR dalam WKY dengan mengurangkan kesan isoprenalina terhadap tindak balas presor (p<0.05), mencadangkan ada kemungkinan terdapatnya kesan antagonis-alfa dan penghalang saluran kalsium. The present study investigated the anti-hypertensive effect of Phaleria macrocarpa extracts in spontaneously hypertensive rats (SHR), Wistar Kyoto (WKY) rats and the vasorelaxant effect of the extracts in isolated rat aorta of Sprague Dawley rats using bioactivity guided approach. The dried fruits were extracted sequentially in solvents with different polarity. The anti-hypertensive effect of the graded doses of crude extracts was evaluated in SHR by non-invasive blood pressure method. Petroleum ether (PE) and water extracts (WE) significantly reduced the blood pressure on 14th day of treatment (15.9 and 27.7% respectively, p<0.05) suggesting profound anti-hypertensive activity of these two extracts. WE reduced both the mean arterial pressure (MAP) and heart rate (HR) in WKY by 16.3 and 4.3% respectively (p<0.05).