An Optimal Design Of S2-Ewma Control Chart Based On Median Run Length (Mrl) Using Markov Chain Approach - Ong , Ker Hsin (2015)
Kualiti amat mustahak bagi sesuatu organisasi untuk terus bersaing dalam pasaran yang kompetitif pada hari ini. “Six Sigma” memainkan peranan yang penting dalam mengurangkan variasi proses dan memupuk budaya kualiti sesebuah organisasi. Hal ini merupakan usaha dari segi kualiti untuk memberi tumpuan kepada pengurangan kebarangkalian menghasilkan item yang cacat dalam proses pengeluaran dan bukannya mengurangkan jumlah kecacatan item yang terhasil dalam proses tersebut. Ia menyingkirkan variasi proses melalui pengenalpastian dan pengurangan sumber variasi. Carta kawalan merupakan sejenis alat yang boleh diaplikasikan dalam projek “Six Sigma”. Suatu2S carta kawalan yang berkesan amat diperlukan dalam industri supaya titik yang berada di luar had-had kawalan boleh dikesan dengan kadar segera dan sumber variasi boleh disingkirkan dengan secepat mungkin daripada proses tersebut. Tesis ini mencadangkan reka bentuk optimum bagi carta kawalan S2-EWMA berdasarkan kepada kriteria panjang larian median (MRL) sebagai carta kawalan kemajuan yang boleh diaplikasikan dalam projek “Six Sigma” kerana carta kawalan ini mempunyai daya kepekaan yang tinggi. Quality is necessary for business organizations to survive in today’s competitive market place. Six Sigma plays a vital role when it comes to reducing process variations and enhancing quality culture for an organization. It is a quality initiative that focuses on reducing the probability of delivering defective items within a production process instead of reducing the number of defective items produced in a process. It eliminates process variation by identifying and reducing the source of variations. Control chart is a tool that can be applied in Six Sigma projects. An effective control chart is necessary for the industry so that the out-of-control points can be detected promptly and the source of variations can be removed as soon as possible from a process. This thesis proposes an optimally designed 2S-EWMA control chart based on median run length (MRL) criterion as an improvement chart that can be applied in Six Sigma project due to its good sensitivity.