Macroeconomic Variables And Oil Price Shocks In Sub-Saharan Africa Oil Exporting Countries - Aminu, Abubakar Wambai (2016)
Kajian ini telah memeriksa pembolehubah-pembolehubah makroekonomi dan kejutan harga minyak di tiga buah negara pengeksport minyak Afrika Sub-Saharan, iaitu Nigeria, Angola dan Gabon. Kajian ini telah menemui bukti limpahan yang tinggi kemudahruapan dari harga minyak benar ke kadar pertukaran benar di Nigeria dan Gabon dan limpahan yang rendah kemudahruapan dari harga minyak benar ke kadar pertukaran benar di Angola. Dalam erti kata lain, korelasi kemudahruapan antara kadar pertukaran benar Nigeria dan Gabon dan harga minyak benar didapati adalah lebih tinggi daripada korelasi kemudahruapan yang didapati antara dua pembolehubah itu untuk Angola. Implikasi dasar ekonomi keputusan-keputusan ini adalah bahawa kadar pertukaran benar Nigeria dan Gabon adalah lebih dipacu oleh kemudahruapan harga minyak daripada kadar pertukaran benar Angola, yang menjadi petanda risiko makroekonomi, mengurangkan perdagangan dan pertumbuhan adalah lebih dalam kedua-dua negara itu daripada Angola. Oleh itu, Nigeria dan Gabon lebih mudah terdedah kepada kesan makroekonomi daripada Dutch disease daripada Angola sebagaimana keputusan GARCH multivariat menunjukkan.