Development And Competition In Rice Weevil, Sitophilus Oryzae (L.) And Red Flour Beetle, Tribolium Castaneum (Herbst), And Their Responses To Active Compounds In Selected Spices. - Wong , Nellie Su Chee (2016)
Serangga hasil simpanan menyebabkan lebih daripada 20% jumlah kerosakan pada hasil simpanan di negara membangun dan lebih daripada 9% jumlah kerosakan di negara-negara maju setiap tahun. Keselamatan makanan adalah terancam terutamanya dengan peningkatan pesat dalam populasi dunia. Tesis ini bertumpu pada aspek kelakuan dan kawalan Sitophilus oryzae (L.) dan Tribolium castaneum (Herbst). Keduanya adalah antara dua serangga hasil simpanan yang paling biasa menyerang hasil simpanan di negara tropika. Satu kajian mengenai kadar perkembangan serangga ini di dalam medium yang berbeza telah dijalankan. Sitophilus oryzae didedahkan kepada beras perang, beras tempatan, beras parboiled, beras calrose, beras basmathi, beras merah, beras pulut hitam, dan beras wangi. Kumbang-kumbang tersebut lebih suka medium dengan kandungan karbohidrat yang lebih rendah tetapi kandungan abu dan serat yang lebih tinggi.