Evaluation Of The Anti-Oxidant And Anti-Aging Properties Of Extracts From Four Types Of Plants - Lim, Ying Yu (2015)
Ciri-ciri anti-penuaan ekstrak daripada empat jenis tumbuh-tumbuhan yang berbeza, iaitu O. stamineus, C. hirta, P. sarmentosum dan C. caudatus telah disiasat. Kaedah pengekstrakan yang mudah telah dijalankan sebelum analisis yang seterusnya. Asai DPPH menunjukkan bahawa ekstrak etanol C. hirta menunjukkan aktiviti memerangkap radikal yang tertinggi, dengan IC50 33.3±1.8μg/ml manakala ekstrak etanol P. sarmentosum menunjukkan aktiviti memerangkap radikal yang terendah, dengan IC50 660.4±14.4μg/ml. Toksisiti ekstrak tumbuh-tumbuhan telah diuji dengan menggunakan sel-sel fibroblast kulit manusia dewasa. O. stamineus dan C. caudatus adalah toksik kepada sel-sel pada kepekatan 100μg/ml. Kesan-kesan daripada ekstrak tumbuh-tumbuhan terhadap prokolagen I telah diuji dan didapati bahawa O. stamineus, C. hirta dan C. caudatus meningkatkan ekspresi PICP apabila diuji pada kepekatan 50, 100, 250 dan 500ng/ml. Untuk kesan perlindungan ekstrak tumbuhtumbuhan pada kepekatan 50, 100, 250 dan 500ng/ml terhadap dos sublethal hidrogen peroksida pada 750μg/ml, hanya 50ng/ml O. stamineus menunjukkan perlindungan terhadap tekanan oksidatif. Ekstrak tumbuh-tumbuhan telah disiasat selanjutnya dengan menggunakan C. elegans sebagai model organisma in vivo.