Effect Of Essential Oils And Organic Acids On Selected Food-Borne Pathogens And Physicochemical Properties Of Shrimps - Shunmugam, Nannthini (2016)
Udang (Penaeus monodon), dikategorikan sebagai makanan yang mudah rosak dan jangka hayat bawah penyimpanan sejuk pada 4°C adalah terhad. Bahan pengawet yang sedia ada (natrium metabisulfida) berpotensi membawa risiko ke atas kesihatan manusia. Oleh itu, pengawet alternatif dari sumber semula jadi diperlukan. Tujuan kajian ini adalah untuk mengkaji keberkesanan minyak pati (kayu manis, bawang putih, limau) dan asid organik (asid laktik, asid tartarik dan natrium diasetat) untuk merencat patogen bawaan makanan, meningkatkan kualiti mikrob dan fisikokimia. Udang harimau segar dicelup dalam rawatan yang mengandungi minyak pati atau/dan asid organik selama 30 minit, dikeluarkan dan disimpan pada 4°C selama 10 hari.